Policyjna kuchnia 'od kuchni'
W specjalistycznych warsztatach poświęconych praktycznym zagadnieniom żywienia zbiorowego uczestniczyły przedstawicielki Sekcji Żywnościowej słupskiej Szkoły Policji. Po okiem mistrzów kulinarnych przygotowywano nowe potrawy, które wkrótce ocenić będą mogli w szkolnej stołówce słuchacze.
Jest to już kolejna edycja warsztatów, w których udział biorą przedstawicielki policyjnej kuchni. Warsztaty, które odbywały się w Poznaniu, zorganizowane zostały dla przedstawicieli jednostek żywienia zbiorowego, które pracują w tak zwanym trybie zamkniętym. Pod okiem mistrzów kulinarnych nasze przedstawicielki przygotowywały różnego rodzaju dania, według receptur najlepszych kucharzy w kraju. Zajęcia prowadzone były na specjalnych stanowiskach wyposażonych we wszystkie niezbędne urządzenia i produkty. Po wykonaniu każdego dania omawiane było jego przygotowanie i oceniany smak.
Ze strony słupskiej Szkoły udział w szkoleniu wzięła pięcioosobowa grupa. Wymiernymi efektami zajęć, które mogą pojawić się w najbliższym czasie w szkolnym menu, będą kolejne rodzaje zapiekanki makaronowej, sałatki, specjalnie przygotowana babka ziemniaczana i inne dania.
Warsztaty w Poznaniu to nie jedyna platforma wymiany doświadczeń. Kadra gastronomiczna słupskiej Szkoły Policji wymienia się doświadczeniami również z pozostałymi Szkołami Policji. Efektem tej współpracy jest między innymi wprowadzona w Słupsku zupa-pizza oraz różne sałatki.
(17.12.2014)