Szkoła Policji od kuchni
W tej komórce organizacyjnej Szkoły Policji praca trwa od wczesnych godzin porannych do wieczora przez 7 dni w tygodniu. Sekcja Żywnościowa codziennie przygotowuje śniadania, obiady i kolacje dla wszystkich słuchaczy.
W menu słupskiej Szkoły Policji znajduje się około 60 zup i 60 drugich dań. Dzienna stawka żywieniowa wynosi 18 zł, z czego 4,5 zł przypada na śniadanie, 9 zł na obiad i 4,5 zł na kolację. Norma kaloryczna każdego obiadu to minimum 2.600 kcal. Stawki kwotowe i kaloryczne reguluje Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji 1 z dnia 28 września 2020 roku w sprawie otrzymywania wyżywienia przez policjantów.
Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z normami HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli).
Jednym z hitów kulinarnych jest zupa-pizza, zawartość to farsz pizzy w zupie, łącznie z dodatkiem mięsnym. To autorski pomysł pracowników Sekcji Żywnościowej, którzy dbają o wyżywienie kadry i słuchaczy przez 7 dni w tygodniu. Liczba porcji jedzenia wydawanego przez cały dzień jest większa niż w niektórych barach na terenie miasta. Ciekawostką jest również fakt, że panie pracujące w sekcji są w stanie (jeśli słuchacz wcześniej zgłosi taką potrzebę) przygotować wersję wegetariańską lub nawet wegańską serwowanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis obiadowy z ubiegłego tygodnia.
-
Poniedziałek: zupa z fasolki konserwowej, makaron z sosem mięsnym, strucel z makiem - ciasto. -
Wtorek: zupa pizza, pstrąg smażony, kapusta kiszona zasmażana, ziemniaki, drożdżówka. -
Środa: zupa ogórkowa z ziemniakami, boeuf strogonow, sałatka z buraków, kasza gryczana, keks - ciasto. -
Czwartek: rosół z makaronem, noga z kurczaka pieczona, sałata ze śmietaną, ziemniaki, jabłecznik z bita śmietaną - ciasto. -
Piątek, zupa solferino, kotlet mielony, marchewka oprószana, ziemniaki, sernik z brzoskwinią - ciasto. -
Siedziba Sekcji Żywnościowej.